Politico: Η Frontex ήθελε να στείλει αεροσκάφος πριν το ναυάγιο στην Πύλο αλλά το Λιμενικό δεν απάντησε

Σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών προχωρά το Politico.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε πως όταν εντοπίστηκε το αλιευτικό, ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές και προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αεροσκάφους από την Ιταλία, ωστόσο η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.

Στην ερώτηση του Politico για ποιο λόγο δεν υπήρξε ανταπόκριση, η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε πως δεν ήθελε να σχολιάσει «σχετικά με λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το ελληνικό Λιμενικό βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά την ανταπόκρισή του, σε ένα ναυάγιο που άφησε πίσω του δεκάδες επίσημα νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχουν ακόμη σοβαρά ερωτηματικά «σχετικά με το εάν η ελληνική Ακτοφυλακή ενήργησε ανάρμοστα συναινώντας με τους λαθρέμπορους, οι οποίοι, όπως είπαν, αρνήθηκαν βοήθεια και ήθελαν να τους επιτραπεί να πλεύσουν το ασταθές πλοίο προς την Ιταλία. Δικηγόροι έχουν υποστηρίξει ότι η διάσωση δεν πρέπει να εξαρτάται από το τι θέλουν οι λαθρέμποροι που πληρώνουν το σκάφος».

«Ένα αεροσκάφος της Frontex εντόπισε για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, σε διεθνή ύδατα, στις 13 Ιουνίου και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Το αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από την Frontex από την Ιταλία, συνέχισε να παρακολουθεί το σκάφος μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα, οπότε και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του.

Η Frontex ανέπτυξε δύο αεροσκάφη στην Ελλάδα, ένα drone και ένα αεροπλάνο, αλλά κανένα δεν συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση. Η υπηρεσία προσφέρθηκε να πετάξει το drone πάνω από το υπερπλήρες σκάφος, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να παραστεί σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, όπου κινδύνευαν 80 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Frontex.

Στη συνέχεια, η Frontex προσφέρθηκε να στείλει πίσω το αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά τον ανεφοδιασμό, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ», συνεχίζει το Politico και υπογραμμίζει:

«Το αεροσκάφος που διατέθηκε στην ίδια την Ελλάδα από την Frontex δεν προσφέρθηκε ούτε από τον οργανισμό ούτε ζητήθηκε από τους Έλληνες. Ένας Υπεύθυνος Τύπου της Frontex δήλωσε ότι το αεροσκάφος, που σταθμεύει στο νησί της Σάμου στο Αιγαίο, έφτασε μόνο στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που βυθίστηκε το σκάφος.

Ως αποτέλεσμα, “κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν παρόν την ώρα της τραγωδίας”, όπως τόνισε το πρακτορείο στην ανακοίνωσή του».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί